Exposició Temporal · Anita Gispert, la fotògrafa de Caldes
El Museu Thermalia presenta l’exposició dedicada a Anita Gispert Vila, la fotògrafa de Caldes que va trencar motlles i va desafiar els límits d’una professió reservada als homes.
La inauguració tindrà lloc dissabte 12 d’octubre a les 11 h
Anita Gispert Vila va néixer a finals del segle XIX a Caldes de Montbui, en un entorn familiar de profunda influència artística: per ser filla del fotògraf retratista i pintor de decorats, Bonventura Gispert, i germana del pintor Miquel Gispert.
Anita va desafiar les convencions de la seva època, segons les quals certs oficis eren un privilegi reservat a homes savis i quedaven vetats a les dones. Malgrat això, la determinació i el talent de la calderina la van convertir en “la fotògrafa del poble” i el seu estudi del carrer de Sant Damià va esdevenir un espai on acudien famílies, polítics, directors del balnearis, banyistes, professors i infants.
Anita Gispert Vila va immortalitzar la vida quotidiana i persones de la vila de Caldes des de 1911 a 1927, i es va convertir en la primera fotodocumentalista registrada de Catalunya.
El Museu Thermalia ha convertit en exposició la història d’aquesta dona pionera i avançada al seu temps en pensament, en manera de fer i en l’art de la fotografia. Anita va ser una font d’inspiració per a generacions futures i Thermalia l’ha convertit en un motiu per retre homenatge a les referents femenines que es van obrir camí en un món de normes i límits masculins.
Per construir l’exposició, que ha comissariat Mar Gimeno Lumbiarres, besneta de la fotògrafa, el museu calderí ha comptat amb el Fons fotogràfic Anita Gispert, que la família Gispert va cedir a l’Arxiu de Caldes de Montbui el juny de l’any 2023, i també amb fotografies conservades per famílies de la vila. Per aconseguir aquestes imatges relacionades amb la quotidianitat, les celebracions i els costums retratats per Anita a principis de segle, el museu va fer una crida a la població durant la passada primavera.
Que Caldes de Montbui ofereixi aquest any una exposició de fotografies d’Anita Gispert és una resposta als desitjos de la família expressats per la seva neta, Elisabet Lumbiarres, durant l’acte de donació del Fons. També és un acte de justícia a la memòria de la fotògrafa del poble.
Podreu visitar l’exposició des del 12 d’octubre de 2024 fins el 30 de març de 2025. La inauguració tindrà lloc el mateix dissabte, a les 11 h, amb parlaments inaugurals i una visita guiada a càrrec de la comissària Mar Gimeno.
Itinerari Anita Gispert
En paral·lel a la inauguració de l’exposició, s’ha creat un itinerari pels carrers cèntrics de la vila on Anita Gispert va capturar la Caldes d’aquell moment. A través de codis QR en unes plaques i amb un dispositiu mòbil, podreu veure en el mateix indret com era a principis del segle XX. Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita.
La fotògrafa i el fons cedit a la vila
Anita Gispert va néixer a Caldes de Montbui el 21 de juny de 1891, filla de Susanna Vila i de Buenaventura Gispert, pintor i fotògraf que tenia un estudi al carrer Sant Damià, professió i estudi que ella va continuar fins que va marxar a viure primer a Marsella quan es va casar, i després a Barcelona. Es va casar als 31 anys amb Aimé Desiré Feraud Chastan, de Tohard, a l’Alta Provença francesa, va enviudar al 1939 i va morir al 1965 a Caldes de Montbui on va venir a passar els darrers anys de la seva vida a la Residència Santa Susanna.
El Fons Fotogràfic Anita Gispert consta de 330 fotografies positives sobre paper, 60 imatges digitalitzades, una vintena de postals i 3 fotografies de gran format emmarcades
Les fotografies comprenen imatges fetes aproximadament entre 1914 i 1935 i corresponen a diferents indrets de Caldes de Montbui, festes del poble, retrats d’estudi i de la vida quotidiana. Les fotografies també immortalitzen diferents actes públics i tradicions de Caldes de Montbui com la Festa de la Pau, Sant Antoni o el Corpus, i permeten fer un passeig pels carrers, camps i masies calderines de principis del segle passat.