EXPOSICIÓ SALA DELGER · ‘AKELARRE’

Una exposició d’Isa Pitarch; Sílvia Pitarch; Txell Sedó.

Del 26 d’abril al 12 de maig.

Inauguració dia 26 d’abril a les 19.30h.

L’exposició ‘Akelarre’ ens endinsa al món de la mitologia de les bruixes. En algunes cultures, les bruixes han estat dones admirades com a deesses, però en d’altres sovint han estat injustament catalogades de monstres. Les obres reflecteixen la unió i l’equilibri entre la natura, la ciència i les dones.
El terme bruixa, en anglès witch, prové de wicce que significa dona sàvia, “xaman”, vident d’allò sagrat. No sempre s’ha acceptat aquest significat de la paraula bruixa i en èpoques com ara la de la Inquisició no es podia permetre que les dones fossin considerades intel·ligents de manera que es justificava la seva fiscalització afirmant que aquell poder de la saviesa no els era propi, sinó que procedia de l’acte sexual que realitzaven amb el diable, ja que una dona no podia actuar d’una manera racional sense intervenció externa.
Un altre aspecte que es va veure lligat exclusivament a les dones van ser els “Aquelarres”, en els quals les dones es reunien d’amagat a les agrupacions socials, religioses i polítiques de l’època. La bruixeria va ser un delicte pràcticament femení en la seva totalitat i qualsevol dona que mostrés certa independència podia ser considerada bruixa. Les dones que quedaven fora del control masculí o que estaven fora dels rols femenins eren considerades pertorbadores de l’ordre social establert i fàcilment podien ser acusades de bruixes. Les reunions ocultes eren l’única manera de poder ser lliures, però alhora assistir a un aquelarre era una aposta d’elevat risc que les podia portar a la forca, la foguera, la decapitació o la tortura.
Per fer memòria d’aquelles perverses execucions, l’exposició Akelarre vol fer tribut als milers de dones que van ser enviades a morir sota l’acusació de “bruixes”. Cadascuna de les obres rememora i dignifica alguna de les més de 40 mil dones que van ser executades arreu del món, víctimes de persecucions vinculades a les seves condicions professionals (llevadores, curanderes, mestresses de casa…), o bé per destacar per la seva intel·ligència, o per estar soles i amb herències, per enveges o senzillament per ser dones innocents i lliures.
Com a dones volem reivindicar el caràcter de bruixa que hi ha dins cadascuna de nosaltres i mostrar amb orgull el nostre poder, la nostra intel·ligència i la nostra llibertat.


Una exposició en tres mirades: Isa Pitarch, Sílvia Pitarch, Txell Sedó.