Caldes vista per la fotògrafa Anita Gispert

Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita Gispert, la fotògrafa de Caldes.

Juntament amb la nova exposició temporal del Museu Thermalia dedicada a la calderina Anita Gispert, una dona pionera en el món de la fotografia, s’ha creat un itinerari per punts que Anita va fotografiar a Caldes de Montbui als inicis del segle XX.   

Anita Gispert Vila va néixer a finals del segle XIX a Caldes de Montbui, en un entorn familiar de profunda influència artística: per ser filla del fotògraf retratista i pintor de decorats, Bonventura Gispert, i germana del pintor Miquel Gispert.

Anita va desafiar les convencions de la seva època, segons les quals certs oficis eren un privilegi reservat a homes savis i quedaven vetats a les dones. Malgrat això, la determinació i el talent de la calderina la van convertir en “la fotògrafa del poble” i el seu estudi del carrer de Sant Damià va esdevenir un espai on acudien famílies, polítics, directors dels balnearis, banyistes, professors i infants.

Gaudeix de l’itinerari pels diversos carrers cèntrics de la vila on Anita Gispert va capturar la Caldes d’aquell moment. A través de codis QR en unes plaques i amb un dispositiu mòbil, podreu veure en el mateix indret com era a principis del segle XX. Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita.

Podreu trobar aquestes plaques amb els codis QR en els següents punts:

  1. Torre de la presó a l’inici del carrer Bellit
  2. Carrer de font i Boet
  3. Avinguda de Pi i Margall
  4. Carrer Major davant de Cal Maurici
  5. Carrer Roma (inici)
  6. Plaça de la Font del Lleó
  7. Carrer d’Escanyacans 
  8. Carrer de Santa Susanna
  9. Carrer de Vic
  10. Carrer del Forn 
  11. Corredossos de dalt
  12. Carrer d’Ascensi Vega
  13. Carrer Ruldo amb Can Corró Vell