Exposició Sala Delger · ART IN PROCESS! ART for a new generation

Del 25 d’octubre a 10 de novembre a la Sala Delger de Caldes de Montbui podreu trobar l’exposició d’art dels alumnes de batxillerat artístic de l’institut de la Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana. Aquesta mostra és el resultat del treball creatiu, la dedicació i la passió d’un grup de joves artistes que han explorat diverses tècniques i temàtiques al llarg del curs.

Amb aquesta exposició es pretén:

Fomentar la Creativitat: Proporcionant un espai perquè els alumnes puguin expressar-se lliurement i compartir les seves idees amb la comunitat.

Valorar el Procés Creatiu: Aquesta exposició no només presenta obres acabades, sinó que també busca reflexionar sobre el procés d’aprenentatge i creixement dels artistes.

Crear Connexions: Aspirar a connectar l’art amb el públic, promovent el diàleg i la interacció entre els artistes i els visitants.

L’exposició és una oportunitat perquè els alumnes presentin el seu treball i rebin retroalimentació. A més, és una manera de demostrar el valor de l’educació artística i el seu impacte en el desenvolupament personal i social dels joves.

Els artistes són alumnes de batxillerat artístic, amb un ampli rang de talents i estils. Cada un d’ells ha aportat la seva perspectiva única, reflectint les seves inquietuds, experiències i influències. La diversitat de veus i tècniques en aquesta exposició és una mostra del potencial creatiu que té el centre.

La intencionalitat de l’exposició és doble: per una banda, volem celebrar els èxits dels alumnes i, per l’altra, convidar la comunitat a reflexionar sobre els temes que han inspirat les seves obres. Aquestes temàtiques poden variar des de qüestions socials fins a exploracions més personals i introspectives.

Us animem a visitar l’exposició per descobrir el talent emergent de la nostra comunitat. Cada obra convida a la reflexió i al diàleg, i estem segurs que gaudireu d’aquesta experiència artística. La vostra presència no només reconeix el treball dels alumnes, sinó que també fomenta un ambient de suport i interacció entre l’art i el públic.

Aquesta exposició pretén inspirar i sorprendre, així com convidar-vos a participar en un viatge artístic a través de les ments creatives dels alumnes del batxillerat artístic. 

Caldes vista per la fotògrafa Anita Gispert

Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita Gispert, la fotògrafa de Caldes.

Juntament amb la nova exposició temporal del Museu Thermalia dedicada a la calderina Anita Gispert, una dona pionera en el món de la fotografia, s’ha creat un itinerari per punts que Anita va fotografiar a Caldes de Montbui als inicis del segle XX.   

Anita Gispert Vila va néixer a finals del segle XIX a Caldes de Montbui, en un entorn familiar de profunda influència artística: per ser filla del fotògraf retratista i pintor de decorats, Bonventura Gispert, i germana del pintor Miquel Gispert.

Anita va desafiar les convencions de la seva època, segons les quals certs oficis eren un privilegi reservat a homes savis i quedaven vetats a les dones. Malgrat això, la determinació i el talent de la calderina la van convertir en “la fotògrafa del poble” i el seu estudi del carrer de Sant Damià va esdevenir un espai on acudien famílies, polítics, directors dels balnearis, banyistes, professors i infants.

Gaudeix de l’itinerari pels diversos carrers cèntrics de la vila on Anita Gispert va capturar la Caldes d’aquell moment. A través de codis QR en unes plaques i amb un dispositiu mòbil, podreu veure en el mateix indret com era a principis del segle XX. Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita.

Podreu trobar aquestes plaques amb els codis QR en els següents punts:

  1. Torre de la presó a l’inici del carrer Bellit
  2. Carrer de font i Boet
  3. Avinguda de Pi i Margall
  4. Carrer Major davant de Cal Maurici
  5. Carrer Roma (inici)
  6. Plaça de la Font del Lleó
  7. Carrer d’Escanyacans 
  8. Carrer de Santa Susanna
  9. Carrer de Vic
  10. Carrer del Forn 
  11. Corredossos de dalt
  12. Carrer d’Ascensi Vega
  13. Carrer Ruldo amb Can Corró Vell 

Exposició Temporal · Anita Gispert, la fotògrafa de Caldes

El Museu Thermalia presenta l’exposició dedicada a Anita Gispert Vila, la fotògrafa de Caldes que va trencar motlles i va desafiar els límits d’una professió reservada als homes.

La inauguració tindrà lloc dissabte 12 d’octubre a les 11 h

Anita Gispert Vila va néixer a finals del segle XIX a Caldes de Montbui, en un entorn familiar de profunda influència artística: per ser filla del fotògraf retratista i pintor de decorats, Bonventura Gispert, i germana del pintor Miquel Gispert.

Anita va desafiar les convencions de la seva època, segons les quals certs oficis eren un privilegi reservat a homes savis i quedaven vetats a les dones. Malgrat això, la determinació i el talent de la calderina la van convertir en “la fotògrafa del poble” i el seu estudi del carrer de Sant Damià va esdevenir un espai on acudien famílies, polítics, directors del balnearis, banyistes, professors i infants.

Anita Gispert Vila va immortalitzar la vida quotidiana i persones de la vila de Caldes des de 1911 a 1927, i es va convertir en la primera fotodocumentalista registrada de Catalunya.

El Museu Thermalia ha convertit en exposició la història d’aquesta dona pionera i avançada al seu temps en pensament, en manera de fer i en l’art de la fotografia. Anita va ser una font d’inspiració per a generacions futures i Thermalia l’ha convertit en un motiu per retre homenatge a les referents femenines que es van obrir camí en un món de normes i límits masculins.

Per construir l’exposició, que ha comissariat Mar Gimeno Lumbiarres, besneta de la fotògrafa, el museu calderí ha comptat amb el Fons fotogràfic Anita Gispert, que la família Gispert va cedir a l’Arxiu de Caldes de Montbui el juny de l’any 2023, i també amb fotografies conservades per famílies de la vila. Per aconseguir aquestes imatges relacionades amb la quotidianitat, les celebracions i els costums retratats per Anita a principis de segle, el museu va fer una crida a la població durant la passada primavera.

Que Caldes de Montbui ofereixi aquest any una exposició de fotografies d’Anita Gispert és una resposta als desitjos de la família expressats per la seva neta, Elisabet Lumbiarres, durant l’acte de donació del Fons. També és un acte de justícia a la memòria de la fotògrafa del poble.

Podreu visitar l’exposició des del 12 d’octubre de 2024 fins el 30 de març de 2025. La inauguració tindrà lloc el mateix dissabte, a les 11 h, amb parlaments inaugurals i una visita guiada a càrrec de la comissària Mar Gimeno.

Itinerari Anita Gispert
En paral·lel a la inauguració de l’exposició, s’ha creat un itinerari pels carrers cèntrics de la vila on Anita Gispert va capturar la Caldes d’aquell moment. A través de codis QR en unes plaques i amb un dispositiu mòbil, podreu veure en el mateix indret com era a principis del segle XX. Una finestra al passat, a través de la mirada de l’Anita.

La fotògrafa i el fons cedit a la vila

Anita Gispert va néixer a Caldes de Montbui el 21 de juny de 1891, filla de Susanna Vila i de Buenaventura Gispert, pintor i fotògraf que tenia un estudi al carrer Sant Damià, professió i estudi que ella va continuar fins que va marxar a viure primer a Marsella quan es va casar,  i després a Barcelona. Es va casar als 31 anys amb Aimé Desiré Feraud Chastan, de Tohard, a l’Alta Provença francesa, va enviudar al 1939 i va morir al 1965 a Caldes de Montbui on va venir a passar els darrers anys de la seva vida a la Residència Santa Susanna.

El Fons Fotogràfic Anita Gispert consta de 330 fotografies positives sobre paper, 60 imatges digitalitzades, una vintena de postals i 3 fotografies de gran format  emmarcades

Les fotografies comprenen imatges fetes aproximadament entre 1914 i 1935 i corresponen a diferents indrets de Caldes de Montbui, festes del poble, retrats d’estudi i de la vida quotidiana.  Les fotografies també immortalitzen diferents actes públics i tradicions de Caldes de Montbui com la Festa de la Pau, Sant Antoni o el Corpus, i permeten fer un passeig pels carrers, camps i masies calderines de principis del segle passat.

Al web: https://www.caldesdemontbui.cat/actualitat/noticies/thermalia-us-convida-a-descobrir-anita-gispert-la-fotografa-del-poble.html

Exposició Sala Delger · Alumnes adults del Taller d’Art Manolo Hugué

El Taller d’Art Manolo Hugué és una escola municipal d’expressió plàstica on s’imparteixen classes de diferents disciplines, tant per a adults com per a infants. La pintura, l’escultura, el gravat i la fotografia en són les matèries bàsiques. També s’hi programen, al llarg de l’any, tallers trimestrals per conèixer altres tècniques i, al mes de juliol, se n’amplia l’oferta amb cursos monogràfics.
Durant la Festa Major de Caldes de Montbui podreu gaudir de l’exposició dels alumnes adults del taller d’art i veure algunes de les seves creacions a la Sala Delger de Caldes de Montbui.


HORARIS:
Inauguració: divendres, 11 d’octubre a les 19.00 h


Dissabte 12 i diumenge 13 de 12.00 a 14.00 h i de 17.30 a 20.00 h
Divendres 18 de 17.30 a 20.00 h
Dissabte 19 de 12.00 a 14.00 h i de 17.30 a 20.00 h
Diumenge 20 de 12.00 a 14.00 h

Exposició Sala Delger · ‘Dones, el nostre interior’ de Pamela Lozano

A partir del 6 de setembre.

El Museu Thermalia exposa a la Sala Delger “Dones, el nostre interior”, una exposició captivadora que explora els poders del cos femení a través de l’art de Pamela Lozano. Aquesta mostra aborda temes sovint silenciats per la societat, revelant la bellesa i el poder espiritual del Chakra Sacre.

Pamela Lozano, professora d’art, ceràmica i artista autodidacta d’origen argentí amb arrels italianes i basques, va redescobrir el seu art espiritual el 2016. Des de llavors, ha creat més de 16 sèries d’escultures i pintures que ha compartit en diverses exposicions a Barcelona i una internacional. Actualment, produeix i dirigeix el programa radiofònic “El Cor de l’Art” a Ràdio Caldes, on entrevista personalitats del món de l’art.

L’exposició “Dones, el nostre interior” ofereix una mirada profunda envers els poders del nostre cos que des del principi dels temps, la societat masclista ha intentat ocultar. Les escultures i pintures de Pamela exploren els tabús al voltant del cos femení, com la vulva i les seves funcions, qüestions sovint ignorades per la manca d’educació espiritual, psicològica i sexual.

Pamela es pregunta per què les dones sovint no coneixen el seu propi cos: què és el clítoris, on són les glàndules de Skene i Bartolino, o si durant l’excitació produïm “Aigua de Mar”. Aquesta informació, que ha descobert al llarg de la seva vida, l’ha expressat a través de l’art per mostrar la bellesa i el poder espiritual del Chakra Sacre.

L’exposició també tracta de la desigualtat en l’accés al coneixement del propi cos, comparant la vergonya de les visites ginecològiques amb la naturalitat de les visites a l’odontòleg. Pamela subratlla el poder creador del Chakra Sacre, una energia al·lucinant, empoderadora i transcendental que ens connecta amb l’Univers mitjançant el plaer.

A més, l’exposició aborda la mutilació genital femenina, denunciada per figures com Waris Dirie, i subratlla la importància de transmetre el coneixement sobre el cos i el plaer femení, tal com ho fan les ètnies ancestrals.

Per tota aquesta informació que ens ajuda a ser lliures i conscients de les nostres capacitats, Pamela ha creat aquesta sèrie d’escultures ceràmiques i pintures on l’ànima és la protagonista. A través de plomes que inspiren l’elevació espiritual en conjunció amb l’Univers, ens mostra que tots som part de l’AMOR.

Descobreix aquesta exposició única i acompanya’ns en un viatge de descoberta i empoderament femení.

@artecreado @pamelalozanoarte

EXPOSICIÓ SALA DELGER · ‘Emocions’ de Natalie Koch

Malgrat les diferents nacionalitats o cultures, els éssers humans tenim una cosa en comú, els sentiments i les emocions.
La nostàlgia, la melancolia, l’amor, el dolor, l’alegria…

Aquestes emocions són un retrat que llegim als nostres rostres, la natura dels pensaments subtils i el significat de l’ésser humà.

Es repeteix un anhel d’impressionisme, d’una emoció de la natura. Aquesta metamorfosi que representa la implementació de l’estat d’ànim, la força o la lleugeresa en la natura.

Una exposició de: Natalie Koch Buklanova.


Natalie Koch Buklanova. Pintora, arquitecta i pedagoga artística nascuda a Rússia, és una ciutadana mundial, havent viscut a diversos països: Rússia, Alemanya, França, Luxemburg, Catalunya. Sempre ha tingut curiositat per les diferents cultures i la seva bellesa. La seva formació sempre ha estat lligada al món de l’art i la pedagogia artística, ha realitzat diverses exposicions a diversos països i aquesta vegada ens apropa al seu art a Caldes de Montbui a la Sala Delger. I com ella sempre diu: “Al final del camí entenem que les arrels es troben on està la nostra pròpia ànima, on cadascú de nosaltres ha deixat el cor. Sempre tornem al lloc de l’amor.”

Horaris:

Inauguració dia 7/06/2024 a les 20h.

Dilluns, dimarts, divendres, dissabte: 11 a 13.30h i de 17 a 20h

Diumenge: 11 a 13.30h

Festiu de Sant Joan 24/06/24 d’11 a 13.30h i de 18 a 20h.

(Tancat dimecres i dijous)

EXPOSICIÓ SALA DELGER · ‘AKELARRE’

Una exposició d’Isa Pitarch; Sílvia Pitarch; Txell Sedó.

Del 26 d’abril al 12 de maig.

Inauguració dia 26 d’abril a les 19.30h.

L’exposició ‘Akelarre’ ens endinsa al món de la mitologia de les bruixes. En algunes cultures, les bruixes han estat dones admirades com a deesses, però en d’altres sovint han estat injustament catalogades de monstres. Les obres reflecteixen la unió i l’equilibri entre la natura, la ciència i les dones.
El terme bruixa, en anglès witch, prové de wicce que significa dona sàvia, “xaman”, vident d’allò sagrat. No sempre s’ha acceptat aquest significat de la paraula bruixa i en èpoques com ara la de la Inquisició no es podia permetre que les dones fossin considerades intel·ligents de manera que es justificava la seva fiscalització afirmant que aquell poder de la saviesa no els era propi, sinó que procedia de l’acte sexual que realitzaven amb el diable, ja que una dona no podia actuar d’una manera racional sense intervenció externa.
Un altre aspecte que es va veure lligat exclusivament a les dones van ser els “Aquelarres”, en els quals les dones es reunien d’amagat a les agrupacions socials, religioses i polítiques de l’època. La bruixeria va ser un delicte pràcticament femení en la seva totalitat i qualsevol dona que mostrés certa independència podia ser considerada bruixa. Les dones que quedaven fora del control masculí o que estaven fora dels rols femenins eren considerades pertorbadores de l’ordre social establert i fàcilment podien ser acusades de bruixes. Les reunions ocultes eren l’única manera de poder ser lliures, però alhora assistir a un aquelarre era una aposta d’elevat risc que les podia portar a la forca, la foguera, la decapitació o la tortura.
Per fer memòria d’aquelles perverses execucions, l’exposició Akelarre vol fer tribut als milers de dones que van ser enviades a morir sota l’acusació de “bruixes”. Cadascuna de les obres rememora i dignifica alguna de les més de 40 mil dones que van ser executades arreu del món, víctimes de persecucions vinculades a les seves condicions professionals (llevadores, curanderes, mestresses de casa…), o bé per destacar per la seva intel·ligència, o per estar soles i amb herències, per enveges o senzillament per ser dones innocents i lliures.
Com a dones volem reivindicar el caràcter de bruixa que hi ha dins cadascuna de nosaltres i mostrar amb orgull el nostre poder, la nostra intel·ligència i la nostra llibertat.


Una exposició en tres mirades: Isa Pitarch, Sílvia Pitarch, Txell Sedó.

EXPOSICIÓ SALA DELGER · ‘NOTES DE VIATGE’ ONTENIENTE PALET

Impressions en forma de ‘notes de viatge’.

Una exposició que us acostarà a l’art d’Onteniente Palet, un artista polifacètic que treballa des de l’expressionisme pictòric amb notes impressionistes d’una manera molt personal. 

Les seves composicions boiroses es creen mitjançant l’exposició i la taca; el seu procés pictòric és de creació i destrucció simultàniament, construint la superfície del llenç capa per capa.

@Ontenientepalet

EXPOSICIÓ SALA DELGER · ‘Exposició d’olis de Leandra Porras’

Leandra Porras (1952), de formació autodidàctica en els seus inicis i actualment seguint els cursos del Taller d’Art Municipal Manolo Hugué, experimenta amb totes les tendències pictòriques, però el seu medi natural és la pintura a l’oli. A la selecció, s’hi pot trobar una miscel·lània de la seva obra: art abstracte, figuratiu, paisatges, i fins i tot collages, amb barreja de materials de reciclatge diversos (sivelles de cinturó, roba o trossos de cartó) que li serveixen per experimentar en la recerca de noves textures.